Yoga

Je lichaam en adem beheersen

Een Yogales gaat om meer dan enkel fysiek in beweging komen via verschillende houdingen. We leren ook de helende werking kennen van ademhaling (pranayama) en via verschillende technieken trainen we onze mind om in het nu te zijn in plaats van te piekeren over verleden en toekomst.

Yoga is een levenskunst die zo’n tweeduizend jaar geleden ontstond in wat we vandaag de dag India noemen. In mijn lessen geef ik graag snuifjes van die levenskunst mee. Daarnaast valt er ook veel te leren van het – hele jonge – Westerse onderzoek naar het samenspel van Mind & Body.

Yoga kan je deugd doen wanneer...

 • Je graag meer rust ervaart doorheen je dag.
 • Je zin hebt om te bewegen met pit, maar binnen de grenzen van je lijf.
 • Je jezelf graag beter wil leren kennen: gedachten, gevoelens, noden.
 • Je tools zoekt om de relatie met jezelf en de wereld rond je te verbeteren.
 • Welkom met of zonder ervaring!
Hatha Yoga

Vandaag de dag denken we over Hatha Yoga als een terugkeer naar balans of harmonie in lichaam en geest. “Ha” staat voor de zon; “Tha” voor de maan: op die manier wil Hatha Yoga de energie van zon en maan samenbrengen en balanceren.

In een Hathales gaan we dus activeren (zon), maar ook ontspannen (maan). We gaan bewegen, maar ook tot rust en stilstand komen. We gaan opwarmen en weer afkoelen. Yin & Yang dus.

Typisch voor een Hatha Yogales is dat we asana’s of houdingen even aanhouden, zodat je de tijd hebt om te doorvoelen en de bewegingen technisch goed leert uitvoeren. Het is dus anders dan bv. een Vinyasales, waar de ene beweging snel voortvloeit naar de andere.

Yin Yoga

In yin yoga staat stretching en relaxatie centraal. Tijdens zittende/liggende yogahoudingen die 3 tot 5 minuten worden aangehouden, zoek je zo veel mogelijk ontspanning op. Door de spieren ontspannen te houden, kan de stretch op het dieperliggende bindweefsel inwerken. Elke houding kan aangepast worden zodat elk (uniek) lichaam het zalige ontspannende effect kan ervaren. Perfect om je dag helemaal relaxed af te sluiten!

Yin & Yang

Alles bestaat uit yin en yang. Yin slaat op de maanenergie, de vrouwelijke energie, rust, het intuïtieve. Yang slaat op de zonne-energie, de mannelijke energie, actie, dynamiek. In ons dagelijks leven overheerst meestal de yang energie. Met “yin yang yoga” proberen we beide energieën in balans te brengen. We starten de les met wat ademhalingsoefeningen, gevolgd door een vloeiende en dynamische reeks (yang) houdingen op het ritme van de ademhaling, “Prana Vinyasa yoga “, om dan af te sluiten met rustige (Yin) houdingen die langer worden aangehouden om ruimte in je lichaam te creeren.

Kortom deze “yin yang yoga” combineert het creatieve en energetische van de “prana vinyasa yoga” met het relaxerende van de “yin yoga”

Perfect om relaxed maar toch energiek van de mat te stappen.

Wat is het verschil met Hatha yoga?

In een “Hatha yoga” les worden houdingen langer aangehouden en primeert de uitlijning,
In het yang gedeelte van “yin yang yoga” gaat het om de in- en de uitademhaling

(ademhaling = prana = energie) die gekoppeld wordt aan een houding, typisch voor een “prana vinyasa yoga”

Vinyasa

Vinyasa kan je vertalen als ‘beweging’ en wijst op de vloeiende beweging tussen de yogaposes. Daarom wordt Vinyasa Yoga ook wel ‘flow yoga’ genoemd. De yoga docent begeleidt je van pose naar pose waardoor je een meer dynamische yoga krijgt. Ademhaling en poses worden op elkaar afgestemd door instructies van je docent. Bij meer intense vinyasa yoga wordt het woord ‘strong’ of ‘power’ toegevoegd. Daarnaast is de docent vrij in de keuze van poses en bewegingen waardoor elke les anders is. Yoga draait altijd ook om het connecteren van lichaam, geest en ziel en dus bevat Vinyasa yoga een momentje ‘gronden’ in het begin en liggende poses op het einde. Door de combinatie van dynamiek en rust voel je je op het einde heerlijk ontspannen.

Wanneer?

Yin Yoga

 • Elke dinsdagavond om 20.15u
 • gegeven door Epsi (Engelstalig)

Hatha Yoga

 • Elke vrijdagochtend om 9u
 • gegeven door Lien

Yin Yang

 • momenteel niet door ziekte
 • gegeven door Sofie

Vinyasa

 • Elke woensdag om 20u
 • gegeven door Anke

Maak een afspraak